Traseul Raid, 27 km, D+ 1180m

Traseul începe în centrul stațiunii, lângă piscină și urmează marcajul turistic punct galben care pornește în lateralul pârtiei mici de schi. Prima porțiune are o înclinație medie de 12%. Recomandăm ca atât la cursă cât și la antrenamente să efectuați o încălzire generală serioasă a corpului înainte de a aborda traseul. După circa un km și 130D+ de nivel poteca iese într-o despădurire unde veți face stânga, apoi după circa 300m dreapta. De aici poteca se angajează într-o lungă coborâre până în capătul stațiunii Vâlcele, marcată cu marcaj turistic bandă albastră. (B.A). 

Coborârea are circa 6,7 km lungime și –D370 m și nu are porțiuni tehnice pentru alergat. De-a lungul ei se deschid panorame superbe, în care puteți admira munții Bucegi, Piatra Craiului, Iezer, Făgăraș. În centrul stațiunii Vâlcele aveți primul post de alimentare și hidratare (PA1, km 7.6, 590 m. alt.). De aici traseul traversează drumul național, apoi după 300m de drum pietruit cotește dreapta prin poiană intrând în pădure. 

 

De aici urmează o urcare susținută de 5,5 km și +D 400 m. În porțiunea superioară traseul oferă priveliști superbe asupra Carpaților de Curbură. Aproape de capătul urcării (la km. 13.3 din cursă traseul lung de alergare se desparte din cel scurt). Practic cele două trasee sunt comune până în acest punct. Aici veți coti brusc dreapta printre jnepeni, apoi veți urma poteca din pădure. De aici pornește o coborâre lungă de  2,7 km și –D 280 m. până în Valea Corlatului. Poteca nu prezintă dificultăți deosebite, în afara câtorva rădăcini. În caz de ploaie și noroi, necesită atenție sporită. În Valea Corlatului va exista un al doilea punct de alimentare și hidratare (P.A. 2, km. 18). 

Odată trecuți prin punctul de alimentare, veți coti dreapta pe drumul forestier. După 400 de metri veți face stânga reintrând în pădure. De aici veți avea o porțiune de urcare serioasă, la început mai abruptă, apoi mai domoală. Urcarea are în total o lungime de 5 km și +D 300m. Într-un final se termină într-o pajiște alpină ce oferă priveliști superbe asupra munților din jur. 

 

De aici traseul intră în poteca ce marchează creasta principală a munților Baraolt. Va mai avea scurte coborâri și urcușuri dar direcția generală este de coborâre. După alt kilometru, traseul reintră în pădure, traseul contopindu-se cu traseul scurt. Practic ultimii 3,5 km din cursă sunt comuni pentru ambele trasee. Poteca continuă lin prin pădurea de conifere, menținându-se constant la 1000 metri. La fântâna Gyertyányos traseul nostru cotește către dreapta și se angajează într-o ușoară coborâre marcată și cu marcaj turistic bandă albastră (B.A) până ce intersectează despădurirea pe care ați  parcurs-o la urcare. 

 

Aici veți face stânga și practic preț de 1 km. veți urma poteca pe care ați mers la dus. (practic primul km și ultimul km din cursă sunt identice, cu diferența că odată îl parcurgeți în urcare și odată în coborâre). Traseul nu prezintă porțiuni expuse/periculoase. Necesită totuși un nivel minim de antrenament pentru a fi parcurs în alergare. În mai multe puncte ale traseului vor exista arbitri de control și fotografi, gata de acțiune.

Enjoy!